Tepe Reklamı3

Yunus Güney: “Ladik depremi felaketimiz olur”



Eklenme Tarihi: 21/04/2024

Yunus Güney: “Ladik depremi felaketimiz olur”

Başkan Güney: “Tokat depremi korkuttu ama Ladik felaketimiz olur”

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, “Ladik’te 7.2 şiddetinde bir depremde emin olun Samsun’daki yapı stoğunun yarıya yakını yerle bir olur” dedi.

SİMDER Cumartesi Buluşmaları Kahvaltı Programı’nda konuşan Başkan Yunus Güney 3 gün önce Tokat’ta yaşanan 5.6 büyüklüğündeki depreme değinerek, Samsun’un da bir an önce depreme hazırlanması gerektiğini söyledi.

Başkan Yunus Güney, “Tokat’taki sarsıntıyı Samsun’da bizler de hissettik. Bu sarsıntı umarım ilimizdeki yöneticilerin bir önce uyanarak Samsun’un deprem gerçeğini hatırlamalarına vesile olur. Hepimiz biliyoruz ki Tokat depremi korkuttu ama Ladik felaketimiz olur”  diye konuştu.

Samsun’un konut stoğu içler açısı”

Samsun’un yapı stoğunun depreme dayanıksız olduğunu söyleyen Başkan Güney, “Samsun’un mevcut yapı stoğunun şu anda yaklaşık yüzde 60’ı 1999 ve öncesi yıllara ait. Ağır hasarlı teknik tabirle pert denilecek binalar var. Bu binaların süratle dönüştürülmesi için belediyelerle yapı imalatçılarının el ele vermiş olması gerekir” şeklinde konuştu.

 

“Samsun’un yarıya yakını yerle bir olur”

Samsun'un ikinci derece deprem bölgesi olduğunu ve Ladik’te geçmişte çok büyük bir deprem yaşandığını hatırlatan Güney, “Ladik’te bundan 87 yıl önce 7.2 şiddetinde deprem olmuştu. O depremin tekrar etmesi halinde emin olun Samsun’daki yapı stoğunun yarıya yakını yerle bir olur. Samsun'da mevcut yapı stokunun neredeyse %60'ının kentsel dönüşüm kapsamında biran önce yenilenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Yunus Güney, Zeytinlik, Hastanebaşı, Gaziosmanpaşa ve Canik’in üst bölümlerinde çalışmaların acilen başlatılması gerektiğini de ekledi.

“Kamu kaynakları popülizm uğruna harcanmamalı”

Kamu finansmanının vatandaşın sağlığı ve yararına olan kentsel dönüşüm için ayrılması gerektiğini söyleyen Başkan Güney, “Yerel yönetimlerin sapla samanı ayırması gerekiyor. Samsun’un en gelir getiren kamu kaynaklarında hiçbir faaliyeti olmayan dernekler var. Bakıyorsunuz sadece düğün yapıyor, yılda bir iki kere bir iki tekne bulup yarış yaptırıyorlar. Samsun’a hiçbir yararları yok. Kıyı kenar çizgisini işgal edip normal vatandaşı içeri bile almıyorlar. Bakıyorsunuz bilmen nerenin hangi köyünün bilmem ne dayanışma derneği,  hiçbir faaliyeti yok. Yerel yönetimlerimizin bunları çok ciddiye almamaları kamu kaynaklarını etkin kullanarak kentsel dönüşüme odaklanmamız gerekiyor” sözlerine yer verdi.

 

“Herşeyi TOKİ’den beklememeli”

TOKİ dışında özel sektörün de kentsel dönüşüm sürecine destek vermesinin önem arz ettiğini vurgulayan Başkan Yunus Güney, “ Yerel yönetimlerimizin kentsel dönüşümde ana odağı TOKİ. Ancak özel sektör olarak bizler de buradayız. TOKİ’de nihayetinde kul yapısı. TOKİ‘nin son 20 yılda Samsun’a yaptığı konut sayısı 2 bini geçmez. Özel sektörün bir yılda Samsun’a yaptığı konut sayısı 3 bine yakın. Özel sektörle el ele vererek bu işi bir önce çözebilmek kentsel dönüşümü başlatabilmek varken herşeyi TOKİ’den beklememeliyiz” dedi.