Tepe Reklamı3

TÜM CANLILAR SEVGİ İLE YARATILMIŞTIR



Eklenme Tarihi: 26/09/2019

Dünya tüm canlı, cansız varlıkların kendilerine bir şekilde yer bulduğu hazine sandığı gibidir. Tüm dünyadaki canlı cansız varlıkların ruhu vardır ve onların hepsi sevgi ile yaratılmışlardır.

Her varlık kendi konumu itibari ile kendine benzeyen varlıklarla bir arada yaşamını sürdürür. Bakın; ağaçlar ormanda, parkta koruda daha güzeldir. Çiçekler; dağlarda, ovalarda, parklarda ve eğer yetiştiriyorsanız balkonunuzda kendisi gibi çiçek olanlarla daha güzeldir.

Hayvanlar âlemine bakalım bir de penguenler, kuşlar pelikanlar, karacalar aslanlar bir arada yaşamayı seçerler ve birlikte görüntü olarak güzel görünürler ama birbirlerinden de güç alırlar. Aile olarak yavruları ve eşleri ile birlikte olurlar genellikle. Bunu uçarken de konarken de gerçekleşirler. Yıllar önce okuttuğum Türkçe kitabında esir olan bir kuş sürüsünü farelerin kurtardığını anlatan bir parça okutmuştuk ve orada dostluğun ve arkadaşlığın ve de vefanın değerini anlatmıştık çocuklara. Daha dün okudum bir kedi ölen sahibinin mezarı üzerinden ayrılmıyormuş Endonezya’ da. Babam anlatır ağlayarak, kedisini bırakıp gelmiştir trenle getiremeyeceğini düşünerek. Samsun neresi Muş neresi zor olur diye düşünmüş sanırım. Bir de sene 1955 ve izin vermezler diye cesaret edememiş. Yıllar sonra tekrar öğretmen olarak çalıştığı köye gidince öğrencileri anlatıyor. Hocam” Sizin kediniz kimsenin evine gitmedi ağlayarak bağırarak ve hiçbir şey yemeden maalesef öldü.” diyorlar. Şimdi her anlatışında babam ağlar. Bizim de içimiz parçalanır.

Bizde çocuklar küçükken eve kedi aldık. Bir kaçı kaçtı en küçük oğlum doğacakken ben de evdeki kediyi tüy döktüğü için hastalanmayalım diye kedi sığınma evine verdik. Bir aileye verilsin diye düşündük. Bizimkiler dayanamadılar kediyi görmeye gittiler. Önce sevinmiş görünce. Sonra almayacaklarını anlayınca arkasını dönmüş. Çok üzülmüştük ama küçük bebek olacak diye ben cesaret edememiştim ancak ben hala unutamadım boncuğu. Çünkü onlar insana dost hayvanlar.

Kuşlarımız tavşanlarımız balıklarımız oldu evde. Sevgiyle baktık onlara her biri hayatımıza renk kattı. Onlarla mutlu olduk. Şimdilerde ortanca oğlumun kedisi var. Çok küçüktü aldığında yağmurlu bir havada dışarda çığlık çığlığa üşümesin diye aldı içeri ve şimdi diyor ki anne benim kötü enerjimi alıyor onunla mutlu oluyorum evde. Çok küçükken omzuna kadar çıkar orada uyurdu. Biraz bakımına dayanabilirsek onlarla yaşamak güzel hele bahçeniz varsa hepsinden güzel.

Bazı haberlerde okuyorum. Kedilere köpeklere yapılanları, insanlığımdan utanıyorum. Çocuklara şefkati, merhameti, Allah korkusunu öğretmeliyiz. Her canlı en az bizim kadar yaşama hakkına sahip. Hayvan hakları var. Eskiden atalarımız dağlardaki kurtlara bile et gönderirmiş kışın aç kalmasınlar diye. Evlerin duvarlarına kuş yuvaları yaparlarmış. Bize ne oldu böyle?

4 Ekim hayvanları koruma günü ve bu günde ve her gün tüm evcil hayvanları koruma, kollama, onları besleme biz insanoğlunun görevi. Çocuklarımıza, öğrencilerimize bu bilinci vererek yetiştirirsek yarın çocuklarınız size karşı da diğer canlılara karşı da merhametli olurlar. Çünkü her canlı yaşama ve sevilme hakkına sahiptir. Tüm yaşantınız sevgi ışığı ile mutlu geçsin. Tüm canlılar acı çekmeden fıtratı üzere yaşayıp hayatını sürdürsün.

                                                                                                                              SEMİRAY SEZGİN DAYLAN

                                                                                                                               25/9/2019