Tepe Reklamı3

AYLARDAN EYLÜL



Eklenme Tarihi: 22/09/2019

Aylardan Eylül

Yine aylardan Eylül bugün

Biraz sıcak biraz ılık mı ne havalar

Okullar da başladı yeniden

Biraz kitap biraz defter kokusu var havada.

Eylül sabahlarında sokaklarda okula yürürken

Sıcak simit kokuları karışıyor esen serin rüzgâra biraz.

İçimde bir tuhaf duygu var şimdi

Çalan saatleri özledim galiba!

Beni kuş gibi hafifleten hızla giyinmelerimi,

Koşarak durakta otobüs beklemeyi özledim.

Okul günleri tatlı bir heyecan biraz da yorgunluktu biraz.

Öğrencilerimi okul günlerimi özledim.

 Diyorum ve söze girmeden önce henüz bir hafta, on gün önce başlamış olan tüm öğretmen ve öğrencilerin yeni eğitim ve öğretim yılını kutluyorum. Biraz geç kalmış saymayın lütfen henüz yeni alışmaya başladılar diye düşünüyorum.  Bu günkü konumuz tahmin edeceğiniz gibi öğrenciler ve öğretmenler. Tüm öğrencilerin ve öğretmenlerin başarılı olmasını tüm içtenliğimle arzu ediyorum ve olmazsa olmazımız olarak görüyorum. Biliyoruz ki öğrencilerimiz bizim geleceğimiz.  Ayrıca herkesin mutlaka en az bir konuda başarılı olacağını da biliyorum. Zira yıllarca onlarla iç içe eğitim ve öğretim verdik. Onları yarınlara hazırlayan öğretmenlerimiz de bizim kıymetlilerimiz. Onlar sağlıklı başarılı olursa, aileler de mutlu ve rahat olacaklar. Bu anlamda idareci ve öğretmenlere ve ailelere çok iş düşüyor.  Dikkatle incelendiğinde çocukları ile yakından ilgilenen ailelerin çocuklarının daha başarılı olduğunu görürüz. Çünkü ailenin alışkanlıklarını çocuk dolaylı olarak okulda yansıtır. Öğretmenler ailelerle iş birliği yaptıklarında çocuğun okulu ve öğretmeni daha çabuk benimsediğini ve eğitimde ve öğretimde daha üst seviyelerde olabileceklerini gözlenmemişizdir. Bu yüzden de herkese kolaylıklar diliyorum.

 Türkiye’nin geleceği güzel olsun istiyoruz hepimiz. Önemli olan da çocuklarımızı, gençlerimizi iyi yetiştirmektir. En önemli mesele bizim için. Hayatta çocuk yetiştirirken ne ekerseniz onu biçiyorsunuz çünkü. Bu konuda Peygamber efendimizin çok sevdiğim bir sözü var. Gerçi hepsi anlamlı söylediği sözlerin ve güzel ama çocukları yetiştirme konusunda benim için bu söz bir numara. “Hiç bir baba evladına iyi terbiyeden daha iyi bir bağış bırakmamıştır.”(Tirmizi Brr ve Sıla 33)

Atatürk; devletimizin kurucusu olarak da çocuklar la ilgili gereken önemi vermiş, birçok çocuğu manevi evlat olarak yetiştirip onları yarına kazandırmıştır. Onun da çocuklarla ilgili sözlerinden bir kaçını burada paylaşmak isterim. 1- Çocuklar geleceğimizin güvencesi, yaşama sevincimizdir. ...2-  " Çocuklar her türlü ihmal ve istismardan korunmalı, Onlar her koşulda yetişkinlerden daha özel ele alınmalıdır." 3- "Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı ve ikbal ışığısınız. Memleketi asıl ışığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar önemli, değerli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şey bekliyoruz."

Bu kadar güzel sözlerle bize çocuklarımızı emanet eden büyüklerimizi dinlememek kendimize, kendi neslimize ihanet olmaz mı? Bu güzel ve değerli sözlerin hepsi yolumuza ışık geleceğimize meşale yol gösterici olacaktır, olmalıdır.

 

Okul önce eğitimin sonra öğretimin olduğu kutsal mekânlardır. Bu mekânlarda eğitmen ve öğretmenler ellerindeki mayaya şekil vererek onları hayata hazırlar hem kendine hem ailesine hem vatanına hem de insanlığa değerli nesiller yetiştirirler. Bizler de bize emanet edilen çocukları ve gençleri en iyi şekilde yetiştirmek zorundayız. Teknoloji ve bilim onlar için hazır olurken; beslenmelerinden, oynadıkları oyunlara kadar onların nasıl bir ortamda yarına hazırlandığını aile olarak da gözlemlemek ve hayatlarını takip edip elimizden gelen katkıda bulunmak zorundayız. Türkiye şartlarında her aile bunu yapamaz belki ama herkes elinden geleni yaparsa mutlaka iyi çalışmalar ortaya çıkacaktır. Bunun için aile, okul ve öğrenci bir sacayağı gibidir. Biri olmadan diğeri olmaz. Devlet olarak da milli eğitime elbette çok iş düşmektedir. Zeki olan öğrenciler tespit edilmeli ve onlar en iyi şekilde ilerde devletin geleceği[S1]  için mutlaka özel yetiştirilmelidir.

 Bize her alanda insan lazım olduğunu eğitimciler çok iyi bilmektedir. Psikolojisi sağlam bilgi görgü ve ahlakı yerinde olan her fert kendinden başlayarak herkese faydalı olacaktır.  İnsan yetiştirmek bir sanattır. Eğitim ve öğretimin insan yetiştirme sanatı olduğunu tüm kalbi ile kabul eden kişiler zaten bu milletin çocuklarını önce kendilerine sonra ailesine, daha sonra da insanlığa kazandırmak için ellerinden geleni yapacaktır. Bu sanatı en güzel şekilde yerine getirdiğimizde toplumumuz uluslararası arenada yerini alacak ve mutlu sağlıklı ve huzurlu toplum olacaktır. Emekleri ile destanlar yazan insana hizmet eden tüm eğitimcilere başarılar iyilikler sağlıklar diliyorum.

 

   21/9/2019

Semiray Sezgin Daylan