Tepe Reklamı3

Burası Canik Belediyesinin kurban satış yeri, Adeta salgına davetiye çıkarıyor



Eklenme Tarihi: 07/07/2020

Burası Canik Belediyesinin kurban satış yeri, Adeta salgına davetiye çıkarıyor

Canik Belediyesi kiraya verdiği 'kendi modern tesisinden kiracısını  çıkaramayınca 'alternatif ilkel hayvan pazarı kurdu'. 50 yıl  öncelerindeki köy hayvan pazarlarını andıran kurban satış yeri  'korona virüs döneminde salgına davetiye çıkarıyor'.

Samsun Canik Belediyesi, 7 yıllığına özel firmaya kiraya verdiği  hayvan pazarının sözleşmesini gerekçe göstermeden feshettiği için  yargı tarafından haksız bulunurken, pandemi döneminde akıllara  zarar bir uygulamayı hayata geçirdi. Bir firmaya kiraladığı kendi  modern hayvan pazarını görmezden gelen  Canik Belediye Başkanı  İbrahim Sandıkçı, 'ilkel seyyar tuvaletli bir ikinci kurban satış pazarı kurdu'.

Koronavirüs salgını devam ederken yaptığı uygulamayla kurban  satıcılarını da şaşkına çeviren Canik Belediyesi, 50 yıl önceki köy  kurban pazarlarını anımsatan sağlıksız, her türlü hastalık tehdidine  açık alanda kurban satış yerleri oluşturdu ve koronavirüs salgınına  adeta meydan okudu. Diğer modern alanlarda olduğu gibi kapalı  alanları, duşu, tuvaleti, lokali olmayan kurban pazarı için kurban  satıcılarından da 'ilkel pazarın kurulduğu boş araziye de kişi başına  1850 lira ücret almaya başladı. 

EYYAR TUVALET VE SAĞLIKSIZ ORTAM

Kendi bünyesinde bulunan Dereler Mahallesi'ndeki 11 bin   metrekare alan üzerine kurulu 18 adet kapalı, 56 adet açık toplam  74 satış alanı olmasına rağmen, firma ile davalık olduğu için ikinci  bir pazar kuran Canik Belediyesi'nin inanılmaz inadı, kurban  satıcılarını kurban almaya  pazara gelen vatandaşları sağlıksız ortamda pandemi ile adeta baş başa bıraktı. Büyükşehir'e  ait seyyar tuvalet ile böylesi bir dönemde hizmet vermeyi  planlayan Canik Belediyesi 'firmaya pazarı iade eden yargı kararını  da boşa çıkarmak için 'toprak üzerine ilkel bir kurban pazarı  kurarak', diğer pazarı devre dışı bırakmak için harekete geçti. 


SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN UYARILARI HİÇE SAYILDI

Pandemi ile mücadele eden Sağlık Bakanlığı, Samsun Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlügü'nün 'koronavirüs salğının sürdüğü  ortamda' Canik Belediyesi'nin ilkel çadır kurban pazarına izin verip  vermediği de gündeme geldi. Samsun Canik İlçesi Dereler  Mahallesi Kocakum mevkiine bölge hayvancılığına hizmet etmesi  için kazandırılan Canlı Hayvan Pazarı'nı işleten özel firma da yargı  kararının pazarın işletmeciliğini kendilerine vermesi sonrası kurban  için modern tesisini hazırladı ancak, belediyenin kurban satıcılarına  'yer olarak ilkel pazarı göstermesi' salgına  davetiye olarak  yorumlandı. 

YARGI KARARINA RAĞMEN AKIL ALMAZ UYGULAMA

Canik Belediyesi, geçtiğimiz yıl gerekçe göstermeden 7 yıl olarak  firmaya kullanıma verdiği pazarın kullanım sözleşmesini tek taraflı  feshetmişti. Belediye davayı kaybetti.  Firma, hukuksuz olarak  tahliye edilmeleri sonrası  iki ayrı dava açmış ve ilçe belediyesinin  yaptığı 'boşaltın tebligatı' ile ilgili Samsun 1. ve 2. İdare  Mahkemeleri'nde  yürütmeyi durdurma kararı aldırmıştı. Karar   Samsun Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi'nde onandı  ve firma haklı bulundu. 

YARGI'DAN OYBİRLİĞİ İLE KARAR BELEDİYEDEN 'İLKEL PAZAR

Canik Kaymakamlığı ve Canik Belediyesi'nin davalı olduğu dosyada,  mahkeme kararını verdi. Mahkeme, daha önce idare  mahkemelerinin verdiği kararlara dikkati çekerek, hayvan pazarını  işleten özel firmanın kiracılık haklarının ihlal edildiği kararını verdi.  Ancak belediye pazarı yine açtırmamak için ilkel bir yeni pazar  kurdu.

İşte modern tesis

Canik Belediyesi'ne ait kurban satış yeri modernliliğiyle biliniyor. Samsun'un en büyük hayvan pazarında 4 kurban satış yeri, 18'i kapalı. Besiciler için duş alanları, kafetarya ve 11 bin metrekarelik modern tesis. 7 yıllığına kiraladığı firmayı tahliye edemeyince, 'yerine çadır pazar gibi ilkelini kurdu'.



Ve işte ilkel kurban pazarı

Toprak alan üzerinde Canik belediyesi'nin kurduğu tesis, görenleri hayrete düşürüyor. Kendi tesisi varken, ikinci pazarı kuran belediye Büyükşehir'den de seyyar tuvalet getirtti. Pandemiye karşı tedbir olmayan pazar yeri 'salgına davetiye alanı gibi'

Kaynak:Hedefhalk