Tepe Reklamı3

Taşıt kredisi faizleri artı



Eklenme Tarihi: 23/09/2023

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının ardından taşıt kredileri de bu durumdan etkilendi. Ticaret Bakanlığı tarafından alınan önlemlerle olağandışı fiyat artışlarının önüne geçildi ve piyasanın düzenini bozan uygulamalar engellendi. Hayrettin Ertemel, krediye erişimde yaşanan zorlukların reel kullanıcıları etkilediğini vurgulayarak, "Şu an için talep düşük olsa da kayıt dışı ticaret yapan al-şatçılar sektörden çekildi" şeklinde konuştu.

Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırmasının ardından taşıt kredilerinde 48 ay vadede kredi faiz oranı yüzde 70'e, 36 ay vadede ise yüzde 50'ye çıktı. Bu durum nedeniyle vatandaşların otomobil sahibi olması giderek zorlaşıyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, kredi faizlerindeki değişiklikler ve taşıt kredilerindeki büyüme sınırlamaları nedeniyle bankaların kredi verme isteğinin azaldığını ifade ederek, bu dönemde taşıt kredisi almanın zorlaştığını belirtti.

2 MİLYON TL ÜZERİNDE BİREYSEL KREDİ YOK

Milliyet'te yer alan haber doğrultusunda, taşıt kredisi faiz oranları hakkında net konuşan Ertemel, 'Şu anda 48 ay vade ve 400 bin TL’ye kadar kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 70. 36 ay vadede 400 bin TL-800 bin TL arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 50. 24 ay vade ve 800 bin ile 1 milyon 200 bin arası kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 30 seviyelerindeyken, 12 ay vade ve 1 milyon 200 bin ile 2 milyon TL tutarında kullandırılacak bir kredide faiz oranı yüzde 20 seviyelerinde yer alıyor. 2 milyon TL tutarının üzerinde ise taşıtlar için bireysel kredi bulunmuyor' açıklamasında bulundu.


Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önemler ve sıfır araçta meydana gelen artışın ardından fiyatların yükselmesinin durduğu, olağandışı fiyatlamaların önüne geçildiği ve piyasa düzenini bozan uygulamaların engellendiğini dile getiren Ertemel, 'Krediye erişimde yaşanan güçlükler ise reel kullanıcıları etkiledi. Şu an için talep düşük olsa da al-şatçı olarak tabir edilen kayıt dışı ticaret yapan kişilerin sektörden el çekmesi ve otomobilin yatırım cazibesini yitirmesi açısından bu sürecin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte, şartlar oluştuğunda, krediye erişimin rahatlamasıyla piyasamızın tekrar hareketleneceği ve bugün oluşturulan olumlu koşullar altında seyrine çok daha sağlıklı şekilde devam edeceği kanaatindeyiz' şeklinde konuştu.