Tepe Reklamı3

SAMSUN'DA EV SATIŞLARI AZALDI



Eklenme Tarihi: 20/06/2023

Samsun İnşaatçılar ve Müteahhitler Derneği (SİMDER) Başkanı Yunus Güney, konut piyasasında son 2 aydan işlerin durduğunu, 1 yıldır konut stokları oluştuğunu söyledi.


 Başkan Güney, son 3-4 yıldır uygulanan ekonomi politikaları sonucu yapı inşa girdilerinde yaşanan artışların,konut iyatlarının da yükselmesine sebep olduğunu, bu durumun tüketiciyi kredi kullanımına yönlendirmesine karşın piyasada uygun faiz oranlı ve vadeli kredi bulunamadığını belirtti.


  Bankaların kredi musluklarını kısmasının tüketicinin konuta ulaşmasını güç hale getirdiğini söyleyen Güney, sektörde satışlarda ciddi azalmalar yaşandığını vekonut stokları oluşmaya başladığını ifade etti. Bu durumun müteahhitlerin yeni bina yapmasını güçleştirdiği gibi kira enflasyonuna da sebep olduğunu belirten Güney, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan yeni hükümetten yapı sektörünün önünü açacak düzenlemeler yapılmasını istedi.


  Başkan Güney, “ piyasasında son 2 aydan beri ciddi anlamda işlerimiz durdu. Geçen yılki satışlarımız ile bu yılki satışlarımız arasında yüzde 40- 45 bir azalma var. Dolayısıyla bu biz müteahhitleri ekonomik zorluğa sokmaya başladı.konut üretmekte çok zorlanmaya başladık. Bankaların hiçbiri artık kredi vermiyor. Dolayısıyla kredi alamayan tüketicinin alma şansı da yok. Kredi veren bankalar da çok yüksek kredi veriyor ve kredi vadelerini çok kısalttılar. Tüketicinin,konut almak isteyen kişilerin konuta ulaşması çok zorlaştı. Ellerinde nakit yok. Bankalar kredi vermiyor. Son 1 yıldan beri ev tokları oluşmaya başladı. Bunun neticesi ev almak isteyen kişilere taahhütte bulunduğumuz arsaları yapmakta güçlük çekmemizdir. Bunun neticesi kira enflasyonunun artmasıdır” diye konuştu.