Tepe Reklamı3

FINDIK FİYATI HASAT BAŞLAMADAN BELİRLENMELİ



Eklenme Tarihi: 18/06/2020

İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR

"FINDIK FİYATI HASAT BAŞLAMADAN BELİRLENMELİ"

"BİZİM TEKLİFİMİZ EN AZ 3,5- 4 DOLAR"

 

İYİ Parti Samsun Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Bedri Yaşar, "Türkiye, fındık üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Dolayısıyla stratejik öneme sahip olan ürünümüzün üreticisinin hakkı teslim edilmeli ve fındık fiyatları geç kalınmadan, hasat başlamadan açıklanmalıdır" dedi.

 

Yaşar, Karadeniz Bölgesinde milyonlarca insanın temel geçim kaynağı olan fındık fiyatının fındık üreticisini mağdur etmeyecek bir tarihte açıklanması gerektiğini meclis gündemine taşıdı.

 

"Fındık, yılardır satılana kadar sahibi olmayan, satıldıktan sonra sahibi çoğalan bir üründür maalesef" diyen Yaşar, "Aylardır tarımın dolayısıyla üreticinin değerini anlatmaya çalışıyoruz. Sahip olduğumuz değerleri sahipsiz bırakıp kaybetmeyelim diyoruz. İşte bu ürünlerimizden biri de dünya piyasasında değeri çok yüksek olan fındıktır. Biz bu değere fındık üreticimiz sayesinde sahibiz. Bu anlamda onları küstürmemeli ve emeklerinin karşılığını vermeliyiz' diye konuştu.

 

"FINDIK BAHÇELERİNDE KAVAKLAR ESMESİN"

Fındık hasadında iş gücü maliyetlerinin yüksek olmasının üreticiyi dar boğaza soktuğunu, bu duruma bir de doğal afetin eklendiğini hatırlatan Yaşar, şöyle konuştu:

"Bakın yıllardır sahip çıkılmayan çeltik tarlalarında kavaklar esiyor. Aynı durum dünya piyasasında yer almamızı sağlayan fındığın da başına gelmesin.

 

"FINDIKTA SERBEST PİYASA ŞARTLARI OLUŞTURULMALI"

Üreticimiz sadece ürününün değerinde alınmasını bekliyor. Fındık fiyatları bir an önce açıklanırsa üretici bir nebze de olsa emeğinin karşılığını alabilecek. Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) bir an önce yapacağı fiyat açıklaması serbest piyasa şartlarının oluşmasını sağlayacaktır. Yoksa şimdiden duyuyoruz fındık üzerinden haksız kazanç elde etmek isteyen bazı çevreler harekete geçmiş.

 

“HASAT BAŞLAMADAN BELİRLENMELİ”

Bu yıl diğer yıllara oranla rekolte de ciddi düşüşler var. Yüzde 20 oranında düşüş olması bekleniyor. Dolayısıyla fiyat yükselecek. Art niyetli hesaplar yapanlar da bu duruma paralel olarak artacaktır. Bugünden uyarıyoruz: İlla, felaket başımıza geldikten sonra tedbir almayalım; doğru olan, felaketler başımıza gelmeden önce tedbir almak ve de uygulamaktır. O yüzden çiftçinin ürününün zarar etmemesi için fındık fiyatları hasattan önce belirlenmeli ve en az 3 buçuk 4 dolar olmalı.

 

"TÜCCARIN MERHAMETİNE BIRAKILMASIN"

Son günlerde serbest piyasada fındık fiyatları anlamsız şekilde düşüşte. 500 bin üretici canla, başla zorlu iklim ve doğa şartlarında Türkiye’nin stratejik öneme sahip ürünü olan fındığı üretmeye, ülkemize milyar dolarlık döviz girdisi sağlamaya çalışırken onları tüccarın merhametine terk etmeyin.