Tepe Reklamı3

Emlak satışlarında yeni dönem



Eklenme Tarihi: 01/07/2022

Emlak satışlarında yeni  dönem

Emlak satışlarında yeni bir dönem başladı. İnternet ortamında emlak fiyatını yüksek gösterip ilanın çok altında satış yaparak emlak manipülasyonu yapanlara ceza yağacak.

Emlak piyasalarını manipüle ederek konut ve benzeri gayrimenkullerin fiyatlarını yükselten fırsatçılara göz açtırmayacak düzenleme ile yapılacak denetimlerde konut fiyatlarının dengelenmesi için harekete geçildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yayınlanan yeni düzenleme ile birlikte internet ortamında yer alan emlak ilanları takip edilmeye başladı.

Uygulama ile internet ortamında fiyatları yüksek göstererek emlak manipülasyonu yapanlar yüksek fiyat gösterdikleri ilanlarını bir bir ilandan kaldırmaya başladı.

Düzenleme ile ilan fiyatı ile emlak satış fiyatı arasındaki fark alıcı ve satıcıdan tahsil edilecek. 

Emlak manipülasyonu nasıl tespit edilecek

İnternet ortamında ilana koyduğunuz emlağın satış fiyatı ilgili site tarafından Gelir İdaresi'ne bildirilecek. Emlak satışı gerçekleştiğinde ise tapu satış rakamlarını yine gelir İdaresi Başkanlığı'na bildirecek. 

Gelir İdaresi ilan fiyatı ile satış fiyatı arasındaki fark kadar alıcı ve satıcıya harç matrah farkı çıkaracak ve Vergi Cezası ile tahsilini yapacak.

Satıcı açısından ise 5 yıllık süreyi doldurup doldurmadığına bakıp ona da ayrıyeten matrah farkı ve vergi cezası kesilecek.

Aynı şekilde bu satışa aracılık eden emlakçı var ise ve faturasını da kesmedi ise ona da ceza kesilecek.