Tepe Reklamı3

Öğretmenler öğrencilere bağırabilir mi?



Eklenme Tarihi: 04/04/2022

Öğretmenler öğrencilere bağırabilir mi? Öğretmenin öğrenciye sesini yükseltme hakkı var mı? Bir çocuğu saldırganlıktan ve uygunsuz öğretmen davranışlarından nasıl korursunuz?

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? yasal mı? Birçok ebeveyn bu soruların cevaplarıyla ilgileniyor. Elbette öğretmenin öğrenciye sesini yükseltmeye hakkı yoktur, bu yasa dışıdır. Ayrıca, her öğrencinin onuruna saygı gösterilmesi ve kişisel istismardan korunma hakkı vardır. Makalede tüm bunlar hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz.

Ana şey hakkında biraz

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? Bu durumda cevap olumsuz olacaktır. Üstelik bir çocuk için bir öğretmenin böyle bir tutum ve davranışı gerçek bir psikolojik travmaya dönüşebilir ve çocuğu bu öğretmenin derslerine katılmaktan caydırabilir. İyi mi? Tabii ki hayır, ama bununla nasıl başa çıkılır?

Bir çocuk, anne babasına öğretmeninin kendisine kötü davrandığından şikayet ediyorsa ve sesini sürekli yükseltiyorsa, yasal temsilcilerin çocuğu korumak için önlem alması gerekir. Bunun için öğrencinin velisinin öğretmenle görüşmesi ve konuşması gerekir. Öğretmenle görüştükten sonra durumun çözülmemesi durumunda okul müdürü ile iletişime geçmeniz gerekmektedir. İkincisi, bir lider olarak bu sorunu çözmelidir. Bu hatırlanmalıdır.

Bazen çocuklar o kadar yönetilemez hale gelirler ki, öğretmen onlara sesini yükseltmek zorunda kalır. Ancak, ikincisi, bir kişi olarak Yüksek öğretim, hiç boyamıyor.

Öğretmenin öğrenciye bağırmaya hakkı var mı sorusuna bir kez daha dönmek istiyorum. Kanunen hayır. Ancak çocuk sakin tonu anlamıyorsa, sınıf arkadaşlarının bilgi edinmesini engelliyorsa, bazen öğretmen kendini tutmaz ve bağırmaya başlar. Çocuklar daha sonra öğretmenlerini ailelerine şikayet ediyor ve okula gitmek istemiyorlar.

Ebeveynler, öğretmenle olan çatışmanın nedenini anlamaya başlamadan önce, çocuklarıyla konuşmalı ve her şeyin gerçekte nasıl olduğunu öğrenmelidirler. Belki öğrencinin kendisi öğretmene hakaret etti ve ona yüksek bir ses tonuyla cevap verdi, bunun öğrencinin kötü davranışı nedeniyle olması muhtemel ve öğretmen kendini tutamadı. Ve ancak çocuğunuzla konuştuktan sonra öğretmenle konuşmak için okula gitmelisiniz. İkincisi, öğrencinin annesine ve babasına bunun neden olduğunu açıklamak zorundadır. Bunu öğrenmenin tek yolu bu gerçek sebep eğitim sürecinin iki tarafı arasındaki çatışma.

Burada yine birçok vatandaşın öğretmenin öğrenciye bağırmaya hakkı var mı sorusuna cevap vermek istiyorum. Cevap hayır olacaktır.

Genel olarak, psikologlar tonda bir artışın iki nedenden dolayı meydana geldiğini söylüyor:

  • çekingenlik;
  • korku.

Yine de öğretmenlik mesleğini seçmiş bir kişi, bu tür iç çatışmalarla kişiselleşmeden ve bağırmadan başa çıkmayı öğrenmelidir. Bu hatırlanmalıdır.

Ayrıca öğretmen, eğitim sürecinin ana katılımcısıdır. Takım içinde iletişim biçimini seçen, derste olan ikincisidir.

İyi bir öğretmen, bir çocuk için gerçek bir akıl hocası olabilir ve bir öğretmenin tonunu yükseltmek, tam tersine, çocukların kendi konularında yeni bilgiler edinme arzusunu öldürür.

Bu nedenle, öğrencilerine kendi güçsüzlüğünden ve duygularla baş edemediğinden bağıran bir yetişkinin, onların eşit olduğu otoriter bir kişi olması pek olası değildir. Bu dikkate alınmalıdır.

Yani daha önceydi ve şimdi

Şu anki yetişkin kuşağı, öğretmenin tahtaya, masasına bir işaretçiyle vurduğu ve ders sırasında öğrenciye sakince bağırdığı ve ders sırasında kötü davranış için onu sınıftan attığı zamanları hala hatırlıyor. Evet, önceden böyleydi. Birçok modern öğretmen hala bu şekilde davranıyor. Ama yasal mı?

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? Öğretmenin bu tür eylemleri yasa dışıdır. Bu durumda çocuğun ebeveynleri ne yapmalıdır? Sadece şikayet et. İlk olarak, yönetmenle iletişime geçmeniz ve öğretmenden profesyonel uygunluğu ve çocuklarla çalışma becerisini kontrol etmesini istemeniz gerekir.

Ayrıca, bir öğretmen bir öğrenciye hakaret ederse, İdare Kanunu'nun 5.61. Maddesine göre yargılanabilir. Bu hatırlanmalıdır.

Yasal düzenlemeler

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? Tabii ki değil. Anayasa, her kişiye yalnızca eğitim alma hakkını değil, aynı zamanda bireyin onur ve onurunun korunmasını da garanti eder. Öğretmen bunu anlamıyorsa, bunu hassas bir şekilde açıklamalıdır. Veya daha yüksek bir makamla iletişime geçerek.

Federal "Eğitim Üzerine" Yasası ayrıca öğretmenlerin duygularını göstermelerine ve çocuklarla bağırmalarına izin vermez. Kendiyle bile baş edemiyorsa, öğrencisiyle ortak bir dil bulamıyorsa bu nasıl bir öğretmendir?

Ayrıca, daha önce de belirtildiği gibi, bir öğretmen bir öğrenciyi küçük düşürürse, edepsiz sözlerle hakaret ederse, İdari Suçlar Kanunu'na göre sorumlu tutulmalıdır. Ve sonra öğrenci gerçek ahlaki acıya maruz kalırsa, öğretmenden manevi zarar için tazminat talep edin. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuğun bu öğretmene derse gitmek istemediği gerçeğine gözlerini kapatmaları değil, aktif olarak hareket etmeleri ve masumiyetlerini savunmaları gerekir.

Genel özellikleri

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? Kanun bunu yapmayı yasaklıyor. Sonuçta, bir öğrenci öğretmenin ne hakkında konuştuğunu anlamıyorsa, öğretmenin anlaması için ona açıklama yapması gerekir.

Her öğretmen, psikolojik baskı yoluyla bir çocuktan bilgi alamayacağını anlamalıdır. Tam tersine öğrenci, kendisine korku ve kızgınlık veren kişinin derslerine girmemek için her şeyi yapacaktır. Ek olarak, öğretmenin bu tür davranış ve tutumu, en zeki ve üstün yetenekli çocukta bile bilgi arzusunu caydırabilir. Ebeveynler bunun farkında olmalıdır.

ortaya çıkan sorular

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? "Eğitim Üzerine" RF Yasası, bir öğrencinin onuruna ve onuruna saygı gösterilmesi, hakaret ve şiddetten korunma garantilerini gözlemleme hakkına sahip olduğunu söylüyor. Bu nedenle öğretmenin çocuğa sesini yükseltme yetkisinin olmadığını bir kez daha söylemek gerekir. Çocukları okullarda, liselerde, kolejlerde okuyan tüm ebeveynler bunu bilmelidir.

Öğretmenin 1. sınıf öğrencisine bağırma hakkı var mı? Tabii ki değil. Bu durumda, çocuğun hangi yaşta ve hangi sınıfta okuduğu önemli değildir. Öğretmen çocuklara bilgi vermelidir. Bunun için tüm okul çocukları bu eğitim kurumuna devam ediyor. Ve eğitim materyallerini çocuklara doğru dürüst aktaramayan öğretmenlerin çığlıklarına kulak asmamak. Bütün mesele bu.

Yukarıdakilere

Ebeveynler çocuklarını korumalı ve yardım etmeli ve ikincisinin okumak ve okula gitmek istemediği için azarlamamalıdır. Bunun her zaman bir nedeni vardır.

Sonuçta, okuldaki bir çocuk sürekli bir öğretmenin çığlıklarını duyarsa, oraya tekrar gitmek istemesi pek olası değildir. Bu dikkate alınmalıdır.

Bir öğretmenin okulda bir öğrenciye bağırma hakkı var mı? Tabii ki değil. Ayrıca öğretmen bu durumda çocuğun kanunla kendisine verilen haklarını ihlal etmiş olur. Öğretmenin bu tür davranışları cezalandırılmalıdır.

Bizim ülkemizde

Öğretmenin öğrenciye bağırma hakkı var mı? Rusya'da bir öğretmenin bu tür davranışları yasa dışıdır ve kabul edilemez.

Ayrıca, içinde Son zamanlarda savcılık, öğretmenlerin resmi yetkilerini aştığından ve sadece çocuklara bağırmakla kalmayıp bazen fiziksel güç kullandıklarından şikayet eden okul çocuklarının ailelerinden şikayetler almaya başladı. yasal mı? Tabii ki değil.

Bu tür eylemler için öğretmenler sadece idari olarak değil, hatta cezai olarak da adalete teslim edilir. Hiçbir şey cezasız kalmaz.

Sonuç

Bir öğretmenin kanunen bir öğrenciye bağırma hakkı var mı? Böyle bir sorunun cevabı olumsuzdur. Ayrıca, bu durumda okul çocuklarının ebeveynleri okul müdüründen yardım almalı ve benzer bir sorunu çözmelidir.

Sonuçta, bir öğretmen çocuklar için bir akıl hocası olmalı ve onlarda korku ve tahrişe neden olmamalıdır. Aksi takdirde, en yetenekli çocuk bile çalışmak ve dersler için böyle bir öğretmene gitmek istemeyecektir.

Ya öğretmen, örneğin dış verilerine atıfta bulunarak, sistematik olarak "şaka yaparak" çocuğa isim verirse? Belli bir öğrenciye açıkça ve kasıtlı olarak haksızsa? Bir öğretmenin alenen eleştirme, öğrencileriyle alay etme hakkı var mı? Etik olmayan öğretmen davranışlarıyla nasıl başa çıkılır?

Şu anda mevzuat, genel eğitim öğretmenlerinin mesleki davranışları için özel gereksinimleri tanımlamamaktadır. Kural olarak, eğitim kurumları öğretmenler için mesleki etik kurallarını kendi yerel düzenlemeleriyle onaylar.

Okulda İnsan Onuruna Saygı Hakkı

Öğrencinin insan onuruna saygı gösterilmesi, her türlü fiziksel ve ruhsal şiddetten korunma, kişisel hakaret, can ve sağlığın korunması hakkı vardır ().

öğretmen zorunlu yasal, ahlaki ve etik standartlara uymak, mesleki etik gereklerine uymak; eğitim ilişkilerinde öğrencilerin ve diğer katılımcıların onur ve onuruna saygı gösterin ().

Öğretmenin hakkı yoktur:çocuklara bağırmak, el kaldırmak, onurunu aşağılamak, sınıf arkadaşlarının önünde onu küçük düşürmek, bir çocuğu insanlık dışı bir şekilde cezalandırmak. Öğrencinin disiplin ihlali yapması durumunda, öğretmen okul tüzüğüne göre hareket etmeli ve konuyu veli ve okul yönetimi ile birlikte çözmelidir.

Öğretmen öğrenciyi rahatsız etmesine izin verirse veliler ne yapmalıdır?

Adım bir.Öğretmen diyaloğa hazırsa, yardımcı olabilir kişisel konuşma.Çocuğunuzun çığlık atmaya alışık olmadığını ve bu tür etki önlemlerinin kabul edilemez olduğunu düşündüğünüzü öğretmene açıklayabilirsiniz.

İkinci adım. Okul müdürünün adına bir itiraz yazın(hem bireysel hem de toplu olabilir), öğrencilerin haklarını ihlal eden gerçekleri ve durumları listeleyin. onur ve haysiyete saygı ve öğretmene karşı işlem yapılmasını veya disiplin sorumluluğu getirilmesini talep edin.

Şikayetinizin bir iftira olarak algılanmaması ve çocuğunuzun suçlu olmaması için diğer ebeveynleri dahil etmeye çalışın. Muhtemelen benzer sorunları vardır. Sınıfın velileri tarafından müdüre imzalatılan şikayet çok etkili yöntem... Müdür böyle bir itirazı görmezden gelmez - resmi bir soruşturma yürütmekle yükümlüdür ve öğretmeni disiplin sorumluluğuna getirme hakkına sahiptir.

Adım üç.Uyuşmazlık Çözüm Komisyonuna bir başvuru gönderin. Böyle bir komisyon her okulda toplanmalı ve gelen başvuruları değerlendirmelidir. İtiraz hem öğrenciler adına hem de veliler adına gönderilebilir. Komisyonun bileşimi ebeveynleri içermelidir.

Adım dört.Mahkemeye, savcılığa, polise gitmek, eğitim denetimi denetimi hem disiplin kovuşturmasından sonra gelebilir hem de disiplin kovuşturmasının yapılmadığı durumlarda veya bu kovuşturma sırasında, tanımladığınız öğretmenin davranışının tespit edilmediği durumlarda.

Durumu düzeltmek mümkün değilse veli çocuğu başka bir sınıfa veya başka bir öğretmene nakletmek konusunu gündeme getirebilir. Okulun faaliyetleriyle ilgili transfer prosedürü ve diğer organizasyonel konular, genel Tüzüğe yansıtılmalıdır. Eğitim kurumu... Ebeveynler, okulun faaliyetlerini düzenleyen ve haklarını etkileyen tüm belgeleri tanıma hakkına sahiptir.

Etkileri

Öğretmenin profesyonel olmayan ve etik olmayan davranışlarına ilişkin gerçekleri belirledikten sonra, aşağıdakileri talep etme hakkınız vardır:

1) işten çıkarma dahil olmak üzere disiplin sorumluluğuna sokmak (okul yönetimi veya uyuşmazlık çözüm komisyonu ile iletişime geçtiğinizde);

2) idari veya cezai sorumluluk getirmek (polis, savcılık, eğitim kontrolü için teftiş ile temasa geçerken);

  • İdari sorumluluk. Hakaret, yani uygunsuz bir biçimde ifade edilen başka bir kişinin onur ve haysiyetinin aşağılanması - vatandaşlara bin ila üç bin ruble arasında idari para cezası verilmesini gerektirir; memurlar hakkında - 10.000 ila 30.000 ruble; üzerinde tüzel kişiler- 50.000 ila 100.000 ruble. (Madde 5.61. İdari Suçlar Kanunu)

yan reklam 2