sağ popup reklamı1
sol popup reklamı 1
Tepe Reklamı2
Tepe Reklamı1
Tepe Reklamı3
tepe reklam2
tepe reklam 3
Tepe Reklamı 2
tepe reklam 1

İLKADIM’DA TARİHİ SU DEPOSU ÇERKEZ ETNOGRAFYA MÜZESİ OLDU



Eklenme Tarihi: 15/08/2020

İLKADIM’DA TARİHİ SU DEPOSU ÇERKEZ ETNOGRAFYA MÜZESİ OLDU

İlkadım ilçesinde bulunan 150 yıllık tarihi su deposu İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş tarafından Çerkes Etnografya Müzesi haline getirildi.


İlkadım Belediyesi ve Adige Kültür Derneği işbirliği ile  'Çerkes Etnografya Müzesi' açıldı. Atıl durumda bulunan 150 yıllık tarihi olan su deposu İlkadım Belediyesi tarafından onarım ve bakımı yapıldı. Çevre düzenlemesi de yapıldıktan sonra  'Çerkes Etnografya Müzesi haline getirilerek halkın kullanımına sunuldu. Müzede Çerkeslerin kültürü ile özdeşleşmiş giysiler, ev aletleri, takılar, aile damgaları, enstrümanlar, av ve savaş silahları gibi eşyalar bulunuyor. Pandemi tedbirleri kapsamında açılışı gerçekleştirilen müzeye yoğun ilgi vardı. Açılış ilk olarak saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Akabinde Adige Kültür Derneği adına açılış konuşmasını gerçekleştiren İbrahim Dirican, " Bu müze 2008 yılında kurulan derneğimizin 8 yıllık projesi, 5 yıllık çalışması ve 6 aylık emeği ile ortaya çıkarılmıştır. Anavatan'da kullanılan Çerkes kültürü ile özdeşleşmiş çeşitli giysiler, ev aletleri, takılar, aile damgaları, enstrümanlar, av ve savaş silahları gibi koleksiyonları derleyerek diğer kültürlere tanıtma ihtiyacı doğmuştur. Türkiye’nin farklı şehirlerinde sergi turneleri yapıldı ve bir müze kurulma fikri doğmuştur" diye konuştu.  

“BİR ARADA KARDEŞÇE YAŞIYORUZ”

Kürsüye gelen Çerkes Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcı Yılmaz Dönmez müzenin açılışı anlamlı bulduklarını belirterek, " Biz Çerkesler tarihi anavatanımızın bağımsızlığı ve özgürlüğü için 300 yılı aşkın bir süre emperyalist Rusya'nın orantısız gücüne karşı savaşmak zorunda kaldık. Orantısız güç galip geldi ve soykırım yaşadık. Halkımızın yüzde 90'ı anavatandan sürgün edildi. Sürgün yollarında binlerce insanımızı kaybettik. 1860'lı yılların başlarından Anadolu topraklarına ayak bastığımız andan itibaren Türk milletinin acılarına, sevinçlerine, kederlerine ortak olduk.  Dünya'nın bir gerçeği var artık farklı etnik kimlikler, farklı inanç grupları farklı diller bir arada kardeşçe yaşamak zorunda. Bütün kültürlerin çok değerli olduğuna inanıyoruz. Milli Mücadelede özgürlük ateşinin fitili ilk buradan ateşlenmişse Çerkezlerinde ayak bastığı ilk yer burasıdır. Bu müzeyi çok anlamlı buluyoruz. Bu müzenin kurulmasında emeği olan İlkadım Belediye Başkanımız Necattin Demirtaş’a Türkiye ve Dünya Çerkesleri olarak teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

DEMİRTAŞ; “BU ANLAMLI PROJE İÇİN BÜYÜK MUTLULUK DUYUYORUZ”

Son olarak konuşmasını gerçekleştiren İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ise müzenin önemli bir mücadele sonucu belli bir noktaya getirilerek açıldığını ifade ederken; " Bende baba tarafından Kafkas göçmeniyim. Bu göçlere baktığımızda 500 bine yakın insan yollarda hayatını kaybetti. Çok büyük kayıplarımız var. Çok acıklı hikayeler var. Bunun bir kısmını sembolize etmek açısından böyle bir müze açılması güzel oldu. İlkadım Belediyesi olarak bu projeye katkı vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Böylesi anlamlı projeler için kapılarımız her zaman derneklerimize açık olacaktır. Bu müzemizin ilçemize, Çerkeslere ve Samsun'a hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. 


Vatandaşlar tarafından büyük ilgi gören açılışa İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş ve eşi Lütfiye Demirtaş’ın yanı sıra CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, İlkadım Belediyesi Başkan Yardımcısı Ramazan Bayraktar, Özel Kalem Müdürü Nevzat Özenç, Adige Kültür Derneği Başkanı Kebire Özyılmaz, Çerkes iş insanları, STK Temsilcileri ve İlkadım Belediyesi Birim Müdürleri katıldı.