sağ popup reklamı1
sol popup reklamı 1
Tepe Reklamı2
Tepe Reklamı1
Tepe Reklamı3
tepe reklam2
tepe reklam 3
Tepe Reklamı 2
tepe reklam 1

Faiz İndirimleri Ve Parasal Genişleme Yetersiz Kalabilir



Eklenme Tarihi: 17/03/2020

Küreselleşmenin ciddi boyutlar ulaştığını, küresel değer zincirlerinin herhangi bir noktasında çıkan bir sıkıntının küresel etkilerinin olduğunu vurgulayan USTA, Çin’de ortaya çıkan koronavirüsün dünya ekonomisinin kötü etkileyeceğini, çünkü Çin’in üretimin kalbi olduğunu, diğer ülkelerin Çin’e hem hammadde, hem aramalı, hem de nihai ürün anlamında bir takım bağımlılıkları olduğunu söyledi. Avrupa ve Amerika’da da yayılmaya başlayan virüsün küresel büyümeyi olumsuz etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ülke merkez bankalarının faiz indirmelerinin ve parasal genişlemeye geçmelerinin tek başına yeterli olmayabileceğini değinen USTA, hükümetlerin de genişlemeci maliye politikalarını uygulamaları gerektiğini, vergi indirimlerinin, istihdam teşviklerinin gündeme geleceğini söyledi. Havayolu başta olmak üzere ulaştırma sektörü, turizm ve konaklama sektörlerinin bu süreçten çok kötü etkileneceğini söyleyen USTA, virüsün hızla yayılması ve sürecin uzamasının iflasları beraberinde getirebileceğine dikkat çekti. USTA, bu krizle hem arz hem de talep şoku olabileceğini, her ikisinin de düştüğünü, insanların sokağa çıkmaktan dahi imtina ettiği bir süreçte şirketlerin yatırım kararı alamayacağını, genişlemeci politikaların etkilerinin kısıtlı olabileceğini, bu krizin 2008 krizinden daha derin etkilerinin olabileceğini vurguladı.

Finansal Piyasalarda Durum Kötü

Bunun işaretinin finansal piyasalarda görülmeye başlandığını, ABD ve Almanya gibi gelişmiş ülke tahvillerinin güvenli liman olarak algılandığını ve talep gördüğünü, hisse senetlerinin değer kaybettiğini hatta hisse senetlerinde oluşan teminat açıkları nedeniyle altındaki alım yönlü pozisyonların kapatıldığını bunun altın fiyatlarını bir miktar aşağı çektiğini, petrol fiyatlarının 30 dolara kadar gerilediğini söyleyen USTA, koronavirüs belirsizliğinin sonuçlarının bilinmezliğe doğru gittiğini ve durumun tehlike arz ettiğini ifade etti.

Türkiye Ekonomisi Virüs Krizine Kötü Yakalandı

Türkiye ekonomisinde 2019 yılı merkezi yönetim program tanımlı bütçe dengesinin %3’lük açık ile tamamlandığını, o nedenle, virüsün olumsuz etkilerini azaltacak genişlemeci maliye politika gücünün zayıf olduğunu vurgulayan USTA, 2008 krizine %1,8’lik fazla ile girildiği hatırlattı. Bu anlamda teşvik edilecek sektörlerin seçiminin doğru yapılması gerektiği, 2008 krizindeki gibi lüzumsuz teşviklerden kaçınılması gerektiği konusunda uyaran USTA, 2008’de faydasız yere otomobilde ötv indirimi yapıldığını hatırlatarak, “sesi çok çıkan değil, gerçekten ihtiyacı olan, istihdam ve üretim odaklı, seçilmiş sektörler desteklenmeli” dedi. Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının devam ettiğini, virüs krizi sebebiyle düşen petrol fiyatlarının cari açığa 10-15 milyar $ fayda sağlayacak olmasına rağmen, özellikle turizm gelirlerindeki düşünün bu avantajı konsolide edebileceğini, virüs olmaksızın halihazırda zaten ekonomik güven seviyesinin düşük olduğunu, küresel risk iştahındaki bozulma sebebiyle Türkiye ekonomisine finansman sıkıntısı yaşanma ihtimaline karşılık TL’nin dolar karşısında değer kaybedebileceğini, bu durumunda düşük petrol fiyatlarına rağmen enflasyon açısından yukarı yönlü risk oluşturabileceğine değindi. Hükümetin 2020 yılı büyüme hedefi olan %5 için, 2019 yılında 0,9 büyüyen ekonominin, baz etkisinin de katkısıyla 2020’de %5’lere rahatlıkla çıkabileceğini düşündüğü belirten USTA, son durum itibariyle (ülkemizde de salgın olmadığı ve hastalığın hafif atlatıldığı senaryoda) koronavirüsün büyümeyi 1,5-2 puan düşüreceğini tahmin ettiğini, işsizliğin en büyük problem olarak kalacağını söyledi. USTA, “Allah korusun, virüs ülkemizde de yayılır, insanlar evden çıkamaz hale gelir, o çok daha farklı ve kötü bir senaryo olur” diye de uyarmayı ihmal etmedi.